MAria as a Dancer

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ АВТОРИТЕ И ЧИТАТЕЛИТЕ

 НА ТЕМАТИЧНИЯ БРОЙ НА Е-СПИСАНИЕТО

Музиката във фолклорния танц

 
md-as-primedancer

Тематичният брой на е-списанието е посветен на Музиката във фолклорния танц – от кавала до синтезатора (съвместната дейност на музикант и хореограф). Кои са онези музиканти, композитори и музиколози, които изградиха фундамента на българската музикална култура? Кои са първите, които създадоха незабравимата „Бистришка четворка“? Кои са диригентите на Оркестъра за народна музика, вградили таланта си в тази национална институция? Как се „ражда“ едно музикално-танцово произведение в процеса на съвместното творчество „хореограф-композитор“? Кои са българските таланти, които поемат щафетата и продължават делото на доайените?

На тези и много други въпроси търсим отговор в поредния брой на е-Списанието.

 

Както отбелязва нашият световноизвестен музикант и композитор Теодосий Спасов:

 

„- Фолклорът е оня огън на идеи, който ни дава сила да свирим рамо до рамо до всяко световно величие или да създаваме творби, които се разменят със стойност, еднаква със световните!“.

 

(цитат от интервюто по повод на проекта InFusion)Специални благодарности към гост-авторите, приели поканата за създаване на брой втори, година първа на е-списанието. Всички ние знаем колко трудно (а понякога – и невъзможно) се работи по време на пандемия в България и колко други важни ангажименти има всеки от нас. Нашите гост-автори успяха да подготвят своите материали, презентации и личното си участие в обсъждането с единствената цел, че споделянето на знания и опит издигат престижа на нашата гилдия на по-високо ниво.


Ще се опитаме това електронно издание да бъде и един духовен празник с полезна информация и преживявания за всички нас.


КЪМ ПУБЛИКАЦИИТЕ - БРОЙ 2, ГОДИНА 1


Д-р Мария Дражева, главен редактор